Schein und Sein

Konsertti ulkokuoren ja todellisuuden suhteesta

Tulevat tapahtumat

Uusia esityksiä ei ole tällä hetkellä kalenterissa

”Näet vaatteet, mutta et sydäntä” – Wilhelm Busch (1832–1908)

Emme koskaan tiedä tarkalleen, mitä toinen tuntee tai mitä hän on juuri kokenut, vaikka sanoisimme tuhat sanaa tai katsoisimme kansioittain valokuvia. Ja mitä oikeasti tarkoitamme sanoillamme? Rakennamme itse illuusiota omasta elämästämme. Kuviin valitaan sopiva filtteri ja kas, digitaalinen elämä pursuaa onnen ja ilon hetkiä. Onko kuvakollaasi tai -galleria tai feedi kaistale todellisuutta?

Valitsemamme säveltäjät ja runoilijat käsittelevät illuusiota ja totuutta. He valaisevat erilaisten hahmojen sisintä, vai näyttävätkö he kuitenkin enemmän itsestään? Ohjelman keskiössä on harvoin kuultu Eero Sipilän säveltämä laulusarja ”Schein und Sein” (Ulkokuori ja todellisuus) Wilhelm Buschin runoihin. Huumori, terävä ironia ja vakavuus, värittävät sarjaa, jota kehystävät Schumannin, Ibertin, Rautavaaran ja Ullmannin laulusarjat.

Robert Schumannin op. 40 koostuu viidestä laulusta Chamisson kääntämiin H. C. Andersenin teksteihin. Sarjan keskelle sijoittuvat kolme laulua kuvaavat kauhistuttavia ihmiskohtaloita. Jacques Ibertin säveltämät laulut Don Quijotesta näyttävät, millainen sisäinen maailma ”hullulla” ritarilla on. Einojuhani Rautavaaran säveltämät Rainer Maria Rilken sonetit vievät kuulijan todellisuuden ja aitouden ytimeen. Sonettien Orfeus on enemmän kuin me ihmiset pystymme käsittämään. Ohjelman päättää Hafisin viiniä ja rakkautta pursuavat tekstit Viktor Ullmannin säveltäminä.

Esitys on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastolta.

Työryhmä

Bassobaritoni — Jussi Juola

Piano — Ine Kang

Kertoja — Jenni Kinnunen

Musiikki — Robert Schumann, Eero Sipilä, Jacques Ibert, Einojuhani Rautavaara, Viktor Ullmann

Menneet tapahtumat

Tapahtumia ei löytynyt
Näytä lisää