Jussi Juola

Jussi Juola opiskeli Dresdenin Carl Maria von Weber -musiikkikorkeakoulussa lied- ja konserttimusiikin luokalla opettajinaan Christiane Junghanns ja Olaf Bär, ja valmisti siellä musiikin maisterin tutkinnon sekä taiteelliset jatko-opinnot (Meisterklassenexamen). Hän on suorittanut musiikkipedagogin tutkinnon Oulun ammattikorkeakoulussa Markku Liukkosen oppilaana.

Juola on osallistunut useille mestarikursseille opettajinaan mm. Elly Ameling, Thomas Hampson, Georg Zeppenfeld, Robert Holl, Jorma Hynninen, Konrad Richter, Hartmut Höll, Graham Johnson ja Rudolf Piernay. Jussi Juola on myös menestynyt useissa kilpailuissa. Vuoden 2016 Lappeenrannan laulukilpailuissa hänet palkittiin 2. palkinnolla sekä Ylen erikoispalkinnolla. Franz Schubert ja moderni musiikki -kilpailussa Itävallan Grazissa 2018 yhdessä pianisti Ine Kangin kanssa Juola voitti 3. palkinnon ja vuoden 2019 kansainvälisessä Mirjam Helin -laulukilpailussa 4. palkinnon.

Jussi Juola on kysytty esiintyjä lied-, oratorio- ja oopperamusiikin saroilla. Hän hallitsee laajan lied-repertoaarin klassismista aina nykymusiikkiin asti. Keskeisten kirkkomusiikkiteosten lisäksi hän on esittänyt mittavan kokoelman kantaatteja J.S. Bachilta ja muilta saman aikakauden säveltäjiltä. Vakituisen lied-partnerinsa Ine Kangin lisäksi Juola on konsertoinut mm. Bengt Forsbergin, Hartmut Höllin ja Gerold Huberin kanssa.

Juola on esiintynyt mm. Heidelberger Frühling -festivaalilla ja Thomas Hampsonin kuratoimalla Schubert-viikolla Berliinin Pierre Boulez -salissa. Tampereen oopperan Carmen-produktiossa 2020 Juola esiintyi Zunigan roolissa.

Heidelberger Frühling -festivaalilla Jussi Juola oli lied-akatemian stipendiaattina vuonna 2019. Leipzigin Wagner-seura palkitsi hänet Bayreuth-stipendillä. Hänen opintojaan on taloudellisesti tukenut mm. Suomen Kulttuurirahasto.

Vuodesta 2020 Jussi Juola on kuulunut Rostockin oopperan solistikuntaan, jossa hänen rooleihinsa kuuluu mm. Collatinus (Britten: The Rape of Lucretia), Bartolo (Mozart: Le nozze di Figaro), Gremin (Tšaikovski: Eugene Onegin) ja Mäyrä/Pappi (Janáček: Ovela kettu). Kesän 2022 Savonlinnan oopperajuhlilla Juola esiintyy Zunigan roolissa Bizet’n oopperassa Carmen.