De profundis

Poikkitaiteellinen esitys-installaatio-performanssi-veistos-konsertti-projekti

Tulevat tapahtumat

Uusia esityksiä ei ole tällä hetkellä kalenterissa

De profundis – teema ja variaatiot pyrkii yhdistämään veistos-installaation ja elävän musiikin esteettisesti ja sisällöllisesti tasavertaiseksi kokonaisuudeksi. Toisekseen se etsii uutta muotoa taidenäyttelyn ja konsertin yleisökokemukselle. Mitä tapahtuu, kun esiintyjät ovat paikallaan yleisön liikkuessa vapaasti teosten ympärillä, hakien oman yksilöllisen suhteensa teokseen? Mitä lauta-aidat estävät ja mitä mahdollistavat? Miten esiintyjät hakevat kontaktin toisiinsa? Onko lauta-aitakuutio aina lauta-aitakuutio vai voiko muoto vaihdella?

Musiikkina teoksessa on psalmi 130, De profundis clamavi ad te, Domine (Syvyydestä minä huudan sinua, Herra), joka sovitetaan aina uudelleen gregoriaanisen kirkkolaulun pohjalta. Esitykset käsittelevät rajoja, ulos- ja sisään sulkemista, tyhjyyttä, hylkäämistä ja epätoivoa.

De profundis sai alkunsa kuvataiteilija Raimo Törhösen ja sopraano Jenni Kinnusen yhteistyöstä Oulun Taiteiden Yössä vuonna 2019, jolloin Törhösen Malevitsin puutarha -teos toimi näyttämönä Kinnusen musiikkimonologille. Tekijät kehittivät ideaa edelleen Törhösen Snadisti retro -näyttelyn yhteydessä Oulun Taidemuseossa syksyllä 2022. Esityksen runkona oli kertaa kaksi lauta-aitateosta, De Profundis ja Brave, strong Nation, kumpikin kooltaan n. 2 x 2 x 2 m.

Teema nähtiin osana Taidemuseon Esitysten iltaa syksyllä 2022. Ensimmäinen variaatio koetaan Oulussa, Utajärvellä ja Tyrnävällä heinäkuussa 2023.

Ympäristötaidepolku Pikinen Poloku kiertelee Oulun Pikisaaren rantoja ja metsikköjä sekä poikkeaa Vanhan Villatehtaan pihamaalle 6.6.–30.9.2023. Luontoon levittäytyy kesän ajaksi taideteoksia usealta Pikisaaressa työskentelevältä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Pikistä Polokua tuottaa Vanha villatehdas ry.

Utasen vesivoimalaitos Utajärvellä kuuluu arkkitehti Aarne Ervin Oulujoki Oy:lle sodan jälkeen suunnittelemiin kokonaisuuksiin. Voimalaitokset ja niihin liittyvät asuinalueet on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY). Esitys järjestetään ohijuoksutusaltaan penkalla. Yleisön kulkua alueella on rajoitettu turvallisuussyistä ja pyydämme noudattamaan opastuksen ohjeita.

Pirkolan perunahalli Tyrnävällä on kuvataiteilija Pia Hentusen ja maanviljelija Keijo Pirkolan pihapiirissä. Perunahalli on valjastettu nykytaiteen käyttöön viimeksi kesällä 2021, jolloin siellä nähtiin neljän taiteilijan Täyttymys-näyttely. Tänä kesänä hallista voi De profundiksen lisäksi löytää Pia Hentusen, Raimo Törhösen ja Päivi Pussilan teoksia. Näyttely on avoinna 14.–16.7.2023.

Esitystä tukevat Oulun kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Kiimingin seurakunta, Tyrnävän kunta sekä Fortum.

Työryhmä

Dramaturgia & ohjaus — Jenni Kinnunen

Kuvataiteilija & konsepti — Raimo Törhönen

Musiikin sovitus & esiintyjät — Tuomo Rahko, Anu Arvola, Eeva Hartemaa, Liisi Pettersson, Marja Kukkala, Peppi Gestrin, Satu Lotvonen & Virve Karén

Videon äänitys, kuvaus & editointi — Mika Friman

Valokuvat — Inkeri Jäntti & Ninja Haaga / Oulun taidemuseo

Menneet tapahtumat

Tapahtumia ei löytynyt
Näytä lisää