Pohjoinen oopperakomppania
The Northern Opera Company

©2023

De profundis

Poikkitaiteellinen esitys-installaatio-performanssi-veistos-konsertti-projekti

De profundis – teema ja variaatiot on kuvataidetta ja musiikkia yhdistävä poikkitaiteellinen esitys-installaatio-performanssi-veistos-konsertti-projekti. Alkunsa se sai kuvataiteilija Raimo Törhösen ja sopraano Jenni Kinnusen yhteistyöstä Oulun Taiteiden Yössä vuonna 2019, jolloin Törhösen teos Malevitsin puutarha, lauta-aitakuutio Korkiasaaren rantaniityllä, oli osana Pikinen Poloku -ympäristötaidetapahtumaa. Kinnunen esitti osan Vanna-teoksestaan Malevitsin puutarhan sisällä.

Tekijät kehittivät ideaa edelleen Törhösen Snadisti retro -näyttelyn yhteydessä Oulun Taidemuseossa tänä syksynä. Esityksen  runkona oli tällä kertaa kaksi lauta-aitateosta, De Profundis ja Brave, strong Nation, kumpikin kooltaan n. 2 x 2 x 2 m. Teokset käsittelevät rajoja, ulos- ja sisään sulkemista, tyhjyyttä, hylkäämistä ja epätoivoa.

Teos pyrkii yhdistämään veistos-installaation ja elävän musiikin esteettisesti ja sisällöllisesti tasavertaiseksi kokonaisuudeksi. Toisekseen se etsii uutta muotoa taidenäyttelyn ja konsertin yleisökokemukselle. Mitä tapahtuu, kun esiintyjät ovat paikallaan yleisön liikkuessa vapaasti teosten ympärillä, hakien oman yksilöllisen suhteensa teokseen? Mitä lauta-aidat estävät ja mitä mahdollistavat? Miten esiintyjät hakevat kontaktin toisiinsa? Onko lauta-aitakuutio aina lauta-aitakuutio vai voiko muoto vaihdella?

Musiikkina teoksessa on psalmi 130, De profundis clamavi ad te, Domine (Syvyydestä minä huudan sinua, Herra), joka sovitettiin uudelleen gregoriaanisen kirkkolaulun pohjalta.

Esitykset koettiin osana Taidemuseon Esitysten iltaa 6.9.2022.

Työryhmä

Dramaturgia & esiintyjä — Jenni Kinnunen

Musiikin sovitus & esiintyjä — Tuomo Rahko

Kuvataiteilija & konsepti — Raimo Törhönen

Äänitys, videointi & editointi — Mika Friman

Menneet tapahtumat

Tapahtumia ei löytynyt
Näytä lisää

Tulevat tapahtumat

Tapahtumia ei löytynyt