Jotain uutta ja intensiivistä

Kurjalanrannantie-oopperaperformanssin säveltäminen on ollut intensiivinen, mutta hyvin mielenkiintoinen, sujuva ja mielekäs prosessi.

Kun teoksen ohjaaja ja tuottaja Jenni Kinnunen pyysi minua keväällä 2024 säveltäjäksi projektiin, en miettinyt kauaa, haluanko olla mukana. Pidän siitä, että Kurjalanrannantie-oopperan aihe on pieni, rajattu ja suoraan oikeasta elämästä: se on monia ihmisiä koskettava ja tunteita herättävä.

Olen myös itse aikoinaan ajanut huonokuntoista Kurjalanrannantietä ja hajottanut siinä auton pakoputken, joten omakohtaisia kokemuksiakin löytyy.

Teos yhdistelee kokeellista oopperaa ja perinteistä teatteria, ja se jakautuu yhdeksään kohtaukseen. Musiikillinen anti on monipuolista, sillä siinä yhdistyy kolme solistia, kertoja, kuoro, akustiset soittimet sekä elektroniset taustanauhat. Sekä solisteille että kuorolle on sävelletty omia ja yhteisosuuksia, ja kertoja on tärkeässä roolissa.

Instrumentaaliosuuksissa yhdistelen elektronisia ja akustisia soittimia, mikä on omalle sävellyskielelleni tyypillistä. Kokonaisuudessa on melodisia teemoja, jotka toistuvat eri kohtauksissa luoden minulle tärkeää yhtenäisyyttä. Alun ja lopun teemoissa on samaa: musiikillinen kerronta kulkee kehän ilmaisten kaunista, rosoista ja nostalgista.

Jenni Kinnusen kirjoittama libretto on inspiroinut minua kokeilemaan erilaista säveltämistä kuin mitä aikaisemmissa teoksissani on kuultu. On ollut mielenkiintoista nähdä kylätalolla oikeita mielenosoituskylttejä, joissa olleita tekstejä olen tämän kevään säveltänyt. Tällaiset seikat tekevät projektista vielä aidomman tuntuisen ja samaistuttavan. Oli myös mukavaa tavata ja äänittää Kurjalan koulun oppilaita.

Tänä keväänä eräs vanhempi kollega sanoi minulle, että on oopperasäveltäjälle hyväksi, jos teksti haastaa säveltäjää laajentamaan omaa sävellyskieltään ja -maailmaansa. Kurjalanrannantie on vaatinut minulta sen. Yhteistyö Pohjoinsen oopperakomppanian ja Jennin kanssa on ollut antoisaa ja inspiroivaa, ja toivottavasti teemme myös tulevaisuudessa uusia projekteja yhdessä.

Mari Sainio, säveltäjä